Whatsapp Ücretsiz Danışma Telefon
Ücretsiz Katalog Online İngilizce Testi Bize Ulaşın

İngiltere’de Üniversite Eğitimi

Yurt dışında üniversite okuma hayali kuran öğrenci arkadaşlarımızın hayallerini süsleyen ülkelerden biri de, İngiltere...

Köklü üniversiteleri, gelişmiş eğitim ve sosyal koşullarının yanı sıra bir çok sıralama tablosunda sürekli olarak dünyanın en iyileri arasında gösterilen yüksek öğretim kurumları tercihlerin neden İngiltere’den yana yapıldığını açıklıyor. Hal böyle olunca uluslararası öğrencilerin radarına giren İngiltere üniversiteleri denince hatta yurt dışında herhangi bir üniversite denince hemen hemen herkesin aklına ilk sıralarda gelmesi gereken Oxford ve Cambridge üniversiteleri İngiltere’de yer alır.

İngiltere’de üniversite okumak yoğun geçen başvuru ve kabul edilme süreçlerinden sonra gerçekleşebiliyor. Uluslararası öğrenciler için izlenmesi gereken bir yığın prosedür ve gösterilmesi gereken başarıdan bahsetmek mümkün. Neyse ki okumakta olduğunuz bu makale İngiltere’de okumak ile ilgili bir yol haritası niteliğinde olacak.

İngiltere Üniversite Başvuru ve Kabul Şartları

En başta da belirttiğimiz gibi İngiltere üniversiteleri tüm dünyada en çok talep gören okullar arasında yer alıyor. Dolayısı ile başvuru ve kabul süreci bir çok ülkeye göre daha zor ve sancılı geçebiliyor.

Online bir sistem ile yönetilen İngiltere’de üniversite okuma başvurusu Universities and Colleges Admission System olarak biliniyor. Daha çok bilinen ve kullanılan kısa adıyla UCAS. 

Bu sistemin çalışma prensibine gelince; herhangi bir okula kayıt yaptırabilmek için gerekli bilgileri, başarı belgeleriniz ve sınav sonuçlarınızı buraya yüklemeniz gerekiyor. İngiltere’de eğitim almak için katılma zorunluluğunuz olan merkezi bir sınav bulunmuyor. Her bir okul kendi müfredatı ve eğitim düzeyine göre bazı sınavlar düzenleyebiliyor. Uluslararası standartlara sahip sınavlar adı verilen bu sınavlardan iyi puan almanız gerekiyor. Lise sonrasında diplomanızla kabul görmeniz ne yazık ki çok zor. Ülkemizden farklı olarak lisede ileri düzey eğitim alan İngiliz öğrenciler arasında yer almak için kendinizi ispatlamanız gerekiyor.

  • Sınavlar

İngiltere üniversite başvuru ve kabul şartları nelerdir dendiğinde akla ilk sırada her okulun kendi eğitim sistemi ve düzeyine göre uyguladığı yeterlilik sınavları geliyor. Lisans eğitimi için konuşmak gerekirse SAT, IB ve AP olarak adlandırılan sınavlardan bahsedebiliriz.

Test formatına sahip SAT bir çok ülkede kabul gören akademik yeterlilik sınavı olarak benimsenmiş durumda. Lise düzeyindeki öğrenciler için belirlenen yeterlilik sınavı ise kısaca AP ve IB programı olarak bilinen Advanced Placement ve International Baccalaureate...

Lise diplomasının yanında yukarıda bahsedilen sınavlardan önemli başarılar elde etmek, İngiltere’de üniversite okumak için atılması gereken ilk önemli adımlardan.  Unutmadan burada bahsetmek gerekir ki AP sınavları son dönemde tüm dünyada daha çok öne çıkmış durumda. AP programı ile anlaşmalı liselerde okuma zorunluluğu bulunmadan girilebilen bu sınav, bu özelliği ile öne çıkıyor.

  • Dil Konusu

İngiltere’de eğitim almak için dil yeterliliğinizin olması gerektiğini zaten tahmin ediyorsunuzdur. Bu konu ile ilgili akla gelen ilk sınavlar tabi ki IELTS ve TOEFL olarak karşımıza çıkıyor. Her iki dil sınavı da uluslararası kabul gören yeterlilik sınavı olduğu için bu sınavdan aldığınız yeterli geçerli not, işinizi eğitim ve sosyal hayatınızda kolaylaştıracak. IELTS için konuşmak gerekirse bu sınavdan almanız gereken geçerli not, 6.5 olarak biliniyor. Bu rakamdan daha fazlasını başvuru ve kabul için isteyen okulların olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Bu program, hem dil hem de yeterlilik sınavından geçerli puanı alamayan aday öğrenciler için uygulanan bir program. Hemen kabulünüz ile ilgili yeterli donanıma sahip olmasanız bile bu programla 1 yıllık hızlandırılmış bir İngiltere lise müfredatı ile eğitime tabi tutularak hazır hale gelebiliyorsunuz. İngiltere üniversite başvuru ve kabul şartları arasında listeleyebileceğimiz akademik başarı ve dil konusu bu şekilde... Diğer maddelerden bahsetmek gerekirse;

  • İstenen Bazı Belgeler

İngiltere üniversiteleri öğrenci kabulü için akademik başarı ve dil sınavı başarısı haricinde referans mektubu, niyet mektubu ve özgeçmiş olarak bilinen üç belge daha talep edebiliyorlar. Referans mektupları aday öğrencinin öğretmeni veya danışmanı tarafından hazırlanabiliyorken özgeçmiş ve niyet mektubunda böyle bir kriter söz konusu değil.

Niyet mektubu şablon olarak 5 paragraf ve 4 bin karakterlik bir yazı halinde sunulabilir. Mektubun kesinlikle özgün ve öğrencinin geleceğe yönelik hedeflerinin kaleme alındığı bir yazı olması şartı aranıyor. Samimiyetten uzak kopya içerik hazırlamamanızı tavsiye ederiz.

Özgeçmiş, lisans üstü eğitim programları için kritik bir noktada duruyor. CV’nizi hazırlarken kendinizle ilgili en doğru bilgilere yer vermelisiniz. İletişim bilgileriniz sahip olduğunuz sertifika ve diğer kursiyer belgeleri ve sizi sonuca ulaştıracak her türlü iş ve diğer deneyimlerden bahsetmelisiniz.

  • Mülakat ve Portfolyalar

İngiltere’de eğitim almak isteyen sanat ve tasarım bölümü öğrencilerin portfolyo sunması gerekiyor. Öğrencinin eğitimini almak için başvurduğu alana dair yeteneğini sergilemesi ve kendini ispatlaması gerekli.

  • Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Diğer Projeler

Öğrencinin yaşadığı toplum ile kurabildiği bağın seviyesinin anlaşılabildiği bu tarz projelerde istekli ve başarılı olmanız, İngiltere üniversite başvuru ve kabul şartları konusunda aşmanız gereken engellerden biri olarak karşımıza çıkabiliyor. Ders dışı aktiviteler konusunda hassas davranan bazı okullar bu konu ya odaklanabiliyorlar.

İngiltere Öğrenci Vizesi

İngiltere öğrenci vizesi almak için sahip olmanız gereken bazı evraklar var bu konu teknik bilgiye girdiğinden ve yazıyı okuduğunuz zaman bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinden bu konu ile ilgili resmi kaynaklardan en güncel ve doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu konu ile ilgili 2 farklı vize seçeneğinden bahsedebiliriz.

Student Visitor Visa İngiltere ziyaretçi öğrenci vizesine verilen isimdir. Bu vizeyi almak için İngilizce düzeyi şartı aranmamaktadır. 6 ve 11 ay olarak verilen bu vize daha çok dil gelişimi için tercih edilir. Tier 4 General Student Visa adı verilen İngiltere öğrenci vizesi için ise orta düzeyde İngilizce bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu öğrenci vizesi ile haftada 20 saat part time çalışma imkanınızda bulunuyor. Tabi bu Foundation lisans veya yüksek lisans yapma koşuluna bağlıdır.

İngiltere vize başvurularını, bu işlemler için çalışmalar yürüten temsilcilikler aracılığı ile yapmaktadır. Öğrenci vize başvurusu genellikle konsolosluk tarafından 3 hafta içinde sonuçlandırılır.

İngiltere’de Öğrenciler İçin Konaklama Seçenekleri

İngiltere’de öğrenciler için konaklama denince bütçenize, yaşamak istediğiniz lokasyon ve sosyal çevreye göre farklı seçenekler ile karşılaşıyorsunuz. Bunlardan ilk akla geleni tabi ki okuyacağınız üniversite kampüsü içinde yer alan üniversite öğrenci yurtları olarak karşımıza çıkıyor. UKCOSA verilerine göre okula yeni başlayan öğrencilerin %90’a yakın bir kısmı bu yurtları tercih etmekte. Okula yakın lokasyonda veya aynı şehirde yer alan özel yurtları da değerlendirebilirsiniz. Üniversite yurtlarından daha tuzlu bir seçenek olan özel yurtların fiyatları sahip oldukları imkanlara göre değişiklik göstermektedir. İngiltere’de konaklama seçenekleri denince aylık olarak kiralayabileceğiniz oda ve evler birkaç yakın arkadaşınızla kalmak için mantıklı bir seçim olabilir. Son olarak çok daha uygun bir seçenek arıyorsanız aile yanı konaklama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Okulunuzun sosyal medya hesaplarında mutlaka bu konu ile ilgili bilgilendirme postları bulunur. Buradan hareketle tercihinizi yapabilirsiniz.

İngiltere’de Üniversite Sonrası Kalmak

İngiltere’de üniversite eğitiminizi aldınız ve burada kalıp çalışmayı planlıyorsunuz... Bunu düşünen öğrenci arkadaşlar için güzel bir haberimiz var. 1 Temmuz 2021 yılında çıkarılan yeni karara göre Graduate Route adı verilen yeni İngiltere çalışma vizesi ile hayaliniz gerçek oluyor. Yüksek lisans derecesini tamamlayan uluslararsı öğrenciler 2 yıla kadar doktora derecelerini tamamlayan öğrenciler ise 3 yıla kadar İngiltere’de üniversite sonrası kalmak isteyebilir.

Graduate Route vize başvuru ücreti İngiltere çalışma vizesi almak isteyenler için başvuru başına , vize ücreti ve vizenin her yılı için Euro olarak belirlenmiştir. Tabi yine bu konu ile ilgili en güncel ve doğru bilgiyi resmi kaynaklardan öğrenebilirsiniz.

İngiltere’de üniversite okumak ile ilgili temel bilgileri bu yazımızda verdiğimizi düşünüyoruz. Yurt dışı okul fırsatları ve bu konu ile ilgili bilgilerin devamı için takipte kalın.

İNGİLTERE'de KONAKLAMA MALİYETLERİ VE YAŞAMSAL GİDER MALİYETİ

Yurt Maliyeti          Yaşamsal Gider Maliyeti
450 £ / Ay 450 £ / Ay

İNGİLTERE ÜNİVERSİTE EĞİTİM SON BAŞVURU TARİHLERİ

Programlar Güz Bahar
IFY
30 Temmuz 30 Ocak
Lisans 30 Temmuz 30 Ocak
Master 30 Temmuz 30 Ocak

İNGİLTERE'de ÜNİVERSİTE EĞİTİM ÜCRETLERİ

Yıllık 9,000 £ ile 33,000 £

IFY PROGRAMI NEDİR? TIKLAYINIZ

"ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK" ve "FİYAT TEKLİFİ AL"

Tüm hakları saklıdır. © 2017 - 2024
Bir Aysu Grup İştirakçisidir.