Üniversite eğitimi için en çok tercih edilen, hatta hayalleri süsleyen bir ülkeden bahsedeceğiz bu gün sizlere. Evet, günün konusu Amerika...
Amerika’da Üniversite eğitimi için çok sayıda yüksek öğrenim kurumu bulunuyor. Sahip olmak istediğiniz imkanlar, bütçeniz, yaşamak istediğiniz şehir, kısacası keyfinize göre bir çok Amerikan üniversitesi bulmanız mümkün. Buradaki okulların hemen hemen hepsinin devlet okulu olduğunu söylemek mümkün ama yine de hepsi ücretsiz değil. Her bir okulun sahip olduğu imkanlar ve sundukları karşısında talep ettiği harç bedelleri var. Amerika’da üniversite okumak için bilmeniz gereken her ne varsa bu yazımız da sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Amerika büyük bir ülke ve burada yerli ve yabancı öğrenciler için 3500 civarında üniversite var. Amerika’da üniversite okumak denince karşınıza çıkacak labirentin büyüklüğünü toplam okul sayısından dahi anlamanız mümkün. Neyse ki biz tüm karmaşık yolları biliyoruz ve yolunuzu aydınlatmak için buradayız, IECC sayesinde kendinize belirleyeceğiniz yol haritanız ile tüm levelleri hızlı bir şekilde atlayacaksınız. O halde, başlayalım.
Amerikan üniversiteleri eğitim ve öğretime eylül ayının ilk haftalarında veya ağustos ayının sonları gibi başlar. Ders yılı ise mayısta veya en geç haziranın ortaları gibi biter. Ülkemizdeki eğitim ve öğretim yılı takviminden alışık olduğumuz bu tarihler sizler için sürpriz olmayacak. Birkaç ufak detaydan da bahsetmek gerek bu aşamada. Okula devam mecburiyetinizin olduğunu bilmelisiniz. Dilimize neredeyse yerleşen sömester tatili programını benimseyen üniversitelerin çoğunlukta olduğu Amerika’da bazı okullar eğitim yılını 4 eşit parçaya bölmeyi tercih etmiştir. Katılmayı düşünen öğrenciler için yaz okulu tercihi de sunulmaktadır. ABD’de üniversite okumak için gerekenler nelerdir diye soracak olursak; cevaplar aşağıda bahsettiğimiz şekilde.
İngilizce bilmekten kastımız “derdinizi anlatacak kadar...” değil, bundan çok daha fazlası olacaktır arkadaşlar. Derdinizi anlatmak evet önemli ama bu dilde eğitim almayı planlıyor ve üstüne üstlük aldığınız eğitimin sınanmasından bahsediyorsak Amerikalı bir öğrenci kadar iyi ingilizce konuşup anlayabiliyor olmanız gerekiyor. Eğer TOEFL testi ile ölçülecek olan ingilizceniz, Amerika’daki herhangi bir lisans, yüksek lisans veya doktora programlarından herhangi birine veya tamamına katılabilecek düzeyde değilse; Amerika’da üniversite okumak için gerekenler serisinin ilk maddesinde elendiniz demektir. Kısaca diliniz hem okul hem de sosyal hayatınızda derdinizi ifade etmekten daha ileri seviyede olmalı.
Başarılı bir öğrenci olmanız gerek arkadaşlar, Amerika’da üniversite okumak için başarınızı ispat etmeniz gerekiyor. Bunun en kabul gören ve doğru yöntemi tabi ki transkriptler. Lisans eğitimi için başvurduysanız lise, yüksek lisans için başvurduysanız sizden üniversite ders ve notlarınızın bulunduğu transkript istenir. Genellikle Amerika üniversiteleri kabul şartı olarak en az B genel not ortalaması ister. B not ortalaması, günümüz eğitim sistemi not ortalamasının rakamsal karşılığı olan 10 üzerinden 7.5 veya 4 üzerinden 3’tür. Daha düşük not ortalaması ile öğrenci kabul eden Amerikan üniversitesi elbette vardır. Dereceye girmek, bazı üniversitelerin öğrenci kabulünde büyük rol oynar. 100 kişide ilk 10’a girmek gibi...
Belirli bir not ortalaması ve dereceye girmenin yanında bazı üniversiteler bilgi ve yetenek testleri düzenlerler. Bu testlerden de geçerli notu alarak kendinizi ispat etmeniz gerekmektedir. SAT ve ACT sınavları amerika üniversite eğitimin olmazsa olmazlarıdır.
Amerika’da üniversite okumak için gerekenler konulu alt başlığımızda bahsetmemiz gereken maddelerden biri de referans mektubu. Amerika üniversiteleri, okullarına başvuran öğrencilerin hocaları tarafından yazılan referans mektuplarını dikkate alırlar. Hocaları tarafından öğrencinin derslerdeki başarısının, kültürel ve sosyal faaliyetlere katılımının, sınıf içi davranış ve tutumunun arkadaş uyumunun konu alındığı mektuplar Amerika üniversite yönetimi tarafından incelenip, değerlendirilmektedir.
Üniversite eğitimi için başvuruda bulunan öğrencinin maddi yeterlilikte olduğu bir banka tarafından ispat edilmelidir. Banka tarafından belgelenemiyorsa bile bir burs belgesi ile belli bir miktar paranızın olduğunu belgelemelisiniz.
Amerika’da öğrenim masrafları okuldan okula farklılık göstermekle birlikte yıllık en çok 30-35 bin dolar olarak bilinmektedir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi okullar evet. Devlete bağlı ama yıllık her okul belli miktarda harç talep etmektedir.
Amerika’da üniversite okumak için gerekenler sadece okul masrafları olmuyor ne yazık ki. Yabancı bir ülkede yaşadığınızı var sayarsak okul dışı harcamalarınız için de bütçe planlaması yapmalısınız. Yıllık yaşam maliyetinizi de göz önünde bulundurmalı bu konu hakkında da maliyet planlaması yapmalısınız. Yaşam maliyeti planlaması demişken bu konu ile ilgili alt sınırdan bahsetmek daha doğru olur kanaatindeyim. Zira üst sınır tercihleriniz ve yaşamak istediğiniz standartlar ile doğru orantılı olarak değişecektir. Yıllık 10-15 bin dolar civarında bir rakam başlangıç için ideal olabilir.
Finansal destek konusunda eğer yeterince hazırlıklı gelmediyseniz çok detaylı araştırmalar yapmalı. Okulunuzun bulunduğu şehirde sağlam bağlantılar bulmalısınız. Bazı okullar akademik yönden başarılı ve yeterli yabancı öğrencilere finansör olduğu biliniyor. Okumak istediğiniz Amerikan üniversitesinin bu konuda destek verip vermediğini iyi araştırmalısınız. İsterseniz finans desteği demişken okul hayatınız boyunca karşınıza çıkabilecek bazı maliyetlerden bahsedelim.
Son olarak güncel maliyetler ile ilgili detaylı bilgileri IECC ofislerinden alabileceğiniz de belirtelim.
Amerika’da üniversite okumak için girmeniz gereken sınavlar İngilizce dili seviyenizin belirlenmesi ve yeterliliğinizin ölçülmesi adına TOEFL ya da IELTS sınavlarıdır. Dil konusu ile ilgili soru işaretinin üstesinden geldikten sonra SAT veya ACT sınavları ile Amerika’da üniversite okumak mümkün hale gelmektedir.
Amerika’da öğrenciler için konaklama için farklı seçenekler mevcut. Üniversite içinde yer alan ve yerli ve uluslararsı öğrenciler için düzenli bir şekilde hizmet sağlayan öğrenci yurtları ilk seçenek olarak göze çarpacaktır. Ortalama yurt giderleri $4,000-$9,000 arasında değişecektir. Bu fiyatın yıllık gider olduğunu hatırlatmakta fayda var. Diğer bir yurt seçeneği üniversitelerden bağımsız özel yurtlar. Bu yurtlar okulun yakınında ve bulunduğu şehirde konaklama hizmeti verir. Tek, çift ve 3 kişilik konaklama seçenekleri ile tercih edebileceğiniz bu yurtlar aylık $470-$850 arasında fiyat skalası sunar. Ev- oda kiralama ile ilgili daha özgür bir konaklama seçeneği düşünürseniz evin bulunduğu lokasyon veya oda sayısına göre $400-$1250 civarında bir fiyatlandırma ile karşılaşmanız mümkün. Son olarak aile yanı konaklama seçeneği ile de hayatta kalabilirsiniz. Konaklama, yeme içme ve temizlik ihtiyacınızı bir ailenin yanında aylık $900-$1450 karşılığında sağlayabilirsiniz. Bu seçenek dil gelişiminiz içinde sağlıklı bir seçim olabilir.
İstanbul ve Ankara’da bulunan ABD büyükelçiliklerine öğrenci vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru öncesi edinmeniz gereken bilgiler ve hazırlamanız gereken form ve evraklar ile ilgili IECC'den ücretsiz danışmanlık alarak bilgi alabilirsiniz. Öğrenci vizesi F1, M1 ve J1 olarak kendine has özellikleri olan 3 farklı şekilde edinilebilir.
Hayallerinizin ülkesi Amerika’da bir yüksek öğretim kurumuna yerleşmek ve kariyerinizi şekillendirmek istiyorsanız IECC tercih edin.
Yurt Maliyeti | Yaşamsal Gider Maliyeti |
550 $ / Ay | 450 $ / Ay |
Programlar | Güz | Bahar |
Hazırlık | 30 Temmuz | 30 Ocak |
Lisans | 30 Temmuz | 30 Ocak |
Master | 30 Temmuz | 30 Ocak |
Community College eğitimi yıllık 9,000 $ ile 15,000 $
Üniversite eğitim yıllık 20,000 $ ile 60,000 $