Whatsapp Ücretsiz Danışma Telefon
Ücretsiz Katalog Online İngilizce Testi Bize Ulaşın

Erasmus Programı NEDİR?

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students: Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı), yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesi.

Program, 1987 yılında bir öğrenci hareketlilik programı olarak Erasmus ismiyle başlamış; eğitimin diğer alanlarını ve gençliği de kapsayarak sürekli gelişmiş ve yedişer yıllık dönemlerle "Socrates", "Leonardo da Vinci", "Hayatboyu Öğrenme" ve "Gençlik" adı altında uygulanmıştır. Program 2014-2020 arsında 'Erasmus+ altında yapılandı.

Avrupa Birliği EU2020 Stratejisi ile birlikte eğitim ve öğretime daha çok önem vermektedir. Erasmus+, yurt dışında eğitim alma ve çalışma yapma fırsatları sayesinde insanların daha fazla ve daha iyi beceriler kazanmalarına yardım etmeyi amaçlıyor. Erasmus+ Programı eğitim, öğretim, öğrenim, staj, gönüllü çalışmalar, gençlik ve spor alanlarında yükseköğretimde kaliteyi arttırmak amacı ile uygulanmaya başlanmıştır. Erasmus program ülkelerinin hepsi Ulusal Ajans tarafından sağlanan finansal destek hibesi alabilirler. Bu alanlarda Türkiye’de Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Ulusal Ajans ile hibe desteği sağlamaktadır.

Erasmus Programında Katılımcı Ülkeler Nelerdir?

AB ülkeleri Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, ispanya, İsveç,
AB dışı ülkeler Kuzey Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye, Birleşik Krallık

Erasmus ile Erasmus+ Arasındaki Fark Nedir?

Erasmus, öğrenim gören öğrencinin bir Avrupa üniversitesinde bir takvim yılı içerisinde birkaç ay geçirdiği öğrenci değişim programıdır. Alternatif olarak, öğrenci bir Avrupa ülkesinde staj da yapabilir. Bursları mevcuttur.

Erasmus+ ise Avrupa üniversitelerinde öğrenim görmek için burs sağlayan bir programdır. Bir grup üniversite tarafından yürütülen Ortak Programlar (Yüksek Lisans Dersleri ve Ortak Doktoralar) vardır.

Her iki program da şimdi tek bir program olan Erasmus+ olarak birleştirildi. Erasmus+ hakkında detaylı tüm bilgileri rehberimizde okuyabilirsiniz.

Erasmus Kimler Katılabilir?

Erasmus Programı'na üniversite lisans programlarının (hazırlık dışında) birinci yılını tamamlamış, genel not ortalaması 2.20 nin üstünde olan tüm öğrenciler başvurabilir. Başvuran öğrencilerin yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde (en az B1) yabancı dil bilmeleri gerekmektedir.

Her ne kadar Erasmus+ programına uygunluk bir ülkeden diğerine değişiklik gösterse de birçok kişi ve üniversiteye açık bir programdır.

Öğrenciler Erasmus+ tarafından finanse edilen fırsatların çoğuna katılabilirler, ancak çoğu programda yer alan bir organizasyon aracılığıyla bunu yapmak zorundalardır. Öğrencilerin ve üniversitelerin uygunluğu, bulundukları ülkeye bağlıdır.

Uygun ülkeler, Erasmus+ program ülkeleri ve ortak ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılır. Erasmus+ ülkeleri Erasmus+ programının tüm olanakları için uygun olsa da, ortak ülkeler yalnızca programın bazılarında yer alabilir ve belirli koşullara tabidirler.

Uygunluk hakkında daha fazla bilgi ve fırsatları (hem öğrenciler hem de üniversiteler için) Erasmus+ Program Kılavuzu’ndan inceleyebilirsiniz.

Ayrıca Erasmus+ Programı Türkiye Ulusal Ajansı web sitesini de inceleyebilirsiniz.

Üniversite 1. Sınıf eğitimini tamamladıktan sonra yükseköğrenim öğrencileri Erasmus+ çalışmaları ve Erasmus+ yerleştirme programlarından yararlanabilirler. Yaş sınırlaması yoktur.

Erasmus Program Süresi Ne kadardır?

Erasmus öğrenim hareketliliği en az 3 ay en fazla 12 ay olabilir. Değişim süresini bölüm/fakültenin Erasmus İkili Anlaşması belirler. 3 aydan daha kısa süren hareketlilik faaliyetleri Erasmus kapsamına girmez ve hibelendirilemez. Erasmus staj hareketliliği ise en az 2 ay en fazla 12 ay olabilir.

Erasmus kaç kere yapılabilir?

 
Hiç bir öğrenci Erasmus Programı'ndan birden fazla kez yararlanamaz. Öğrenciler, akademik hayatları boyunca sadece bir defa başka bir ülkede değişim programı öğrencisi olarak bulunabilir.

Erasmus programı ücretli mi?

Hayır
gittiğiniz üniversiteye herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Ancak Türkiye'de Vakıf üniversitesinde okuyorsanız kendi üniversitenizin kaldığınız dönem kadar ücretini yine kendi üniversitenize ödemek zorundasınız

"ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK" ve "FİYAT TEKLİFİ AL"

Tüm hakları saklıdır. © 2017 - 2024
Bir Aysu Grup İştirakçisidir.